Ranskanopettaja Jarmo Kehusmaasta ritari

Chevalier dans l’ordre des Palmes académiques

 

 Missä ja milloin kunniamerkki myönnettiin?

Arvon myönsi Ranskan opetusministeri Pariisissa 12.7.2016, ja juhlatilaisuudessa Ranskan Helsingin-suurlähetystössä 20.3.2017 luovuttajana toimi suurlähettiläs Serge Monstura.

Millaisista ansioista ritarin arvo myönnettiin?

Pitkästä opettajan urasta ja erityisistä ansioista ranskan kielen parissa. Kehusmaa on ollut järjestämässä Ranskan kulttuuriviikkoja, Ranska-tapahtumia sekä pitänyt lukuisia esitelmiä. Hän on toiminut Turun ranskalaisen seuran puheenjohtajana useita vuosia ja on nykyisinkin mukana Helsingin ranskalaisen seuran toiminnassa sekä Suomi-Ranska yhdistysten liiton hallituksessa. Lisäksi hän on ollut mukana tekemässä ranskan kielen oppikirjoja, äänikirjoja ja kuunnelman ranskan kielellä. Kehusmaa tutkii myös ranskalaisen gastronomian historiaa sekä on innokas ruokakulttuurin harrastaja kotikeittiössään.

Mistä ritarin arvo on saanut alkunsa ja kuka sen voi saada?

Kunniamerkki voidaan myöntää tunnuksena opetus- ja akateemisten alojen edustajille. Ritarikunnan perusti Napoleon I vuonna 1808, ja se myönnettiin alkuun Pariisin yliopiston opettajille. Nykyisin se voidaan myöntää myös muiden ammattikuntien edustajille ja jopa ulkomaalaisille.